Af Georg Strong og Line Ludvigsen
Historisk Forenings montre på Smørum Bibliotek har fået nyt indhold den 31. januar 2025. Så hvis du alligevel er i nærheden af Smørum Bibliotek, så læg vejen forbi montren og nyd den fine udstilling.
Denne gang er temaet dukker.
Lidt om udstillingen:
Gamle dukker fra før 1950
Kludedukke syet af en silkestrømpe fyldt med kapok, med uldhår og øjne af perler. Snoren i toppen af hovedet gjorde, at barnet kunne gå med den på gulvet.
Fra ca. 1950.
Dukke med papmachehoved og krop syet af stof.
Fra ca. 1930.
Dukke med hoved og krop af celluloid. Med tøj.
Porcelænsdukke, dog mave af stof.
Dukker fra 1950-1960’erne
Påklædningsdukker
Klippes ud af et ark karton. På et ark papir var der tøj o.l. til udklipning med flapper, der kan bøjes og fastholde tøjet på dukken. De fleste fra 1900-tallet op til 1970’erne.
Dukkehus møbler
Der er også udstillet forskellige møbler til dukkehuse.
Lidt dukkehistorie
Hjemmelavede kludedukker syet af stofrester er et tidløst fænomen. De ældste købedukker var af træ og solgtes uden tøj, men i begyndelsen af 1800-t. fik dukkerne tøj på, og der indførtes nye formbare materialer, så hoveder og arme kunne fremstilles i serier og mere naturtro.
I Sonneberg blev hovederne presset i papmaché og kroppene syet i shirting og udstoppet.
Ca. 1830 blev porcelænshoveder almindelige. Den blanke, glaserede porcelæn blev fra 1860’erne afløst af uglaseret biskuit. Frisurerne var kunstfærdigt modellerede, eller dukkerne havde påsatte parykker af rigtigt hår. De indsatte øjne var af glas, og fra ca. 1880 kunne dukker også lukke øjnene.
I 1890’erne fremstilledes de første dukker af celluloid, og siden midten af 1900-tallet har vinyl og plast været de fremherskende materialer til legedukker.
Billeder fra udstillingen i montren på Smørum Bibliotek:
Opdateret 04-02-2025