Af Georg Strong og Line Ludvigsen
Historisk Forenings montre på Smørum bibliotek har fået ny udstilling 27. juli 2023.
Denne gang handler det om dåbsdragter.
Inge Norus har i oktober 2009 på sundhedsplejersken.dk skrevet lidt om dåbsdragten. Lidt omskrevet indeholdt hendes artikel følgende:
“Før reformationen (i 1536) bestod dåbsdragten, kaldet kristentøjet, af en hvid dragt og hue. Men barnet fik det først på efter selve dåben, hvor det helt nøgent var dyppet i dåbsvandet.
Efter reformationen var det bestemt, at barnet skulle døbes første eller anden søndag efter fødslen. Hver far eller mor deltog. Barnet blev båret af en gudmor, og en gudpige tog huen af barnet, så præsten kunne øse vand over barnets hoved. Barnet skulle efter dåben sove i tøjet sammen med en salmebog i vuggen.
Nu blev den enkle hvide dragt især i adlen og det højere borgerskab ændret til en farvestrålende kostbar dragt eller snarere en dragtpose af silke og fløj med perler og broderier, gerne rødt, som kunne fordrive onde ånder. Mindre bemidlede kunne låne eller leje en dragt af jordmoderen eller præsten.
I slutningen af 1700-tallet blev posen ændret tilbage til en kjole, som fra slutningen af 1800-tallet igen blev hvid. Det blev også almindeligt, at dåbskjolen gik i arv eller låntes af slægt og venner. Denne skik er stadig gældende i vore dage.”
Så slog vejen ind på Smørum bibliotek, hvis du kommer forbi, og se tingene selv.
Her lidt billeder fra montren:
Opdateret 28-07-2023